spacer.png, 0 kB
Rokokkosalen Skriv ut E-post

001_thumb.jpg Da salen ble restaurert av Riksantikvaren i 1968 ble det avdekket en innskripsjon i blåsort limfarge: "Dene Stue Blev Malet Og Trækket, Den 22.Juli 1765. Og Blev Bekostet Af Hr.Oberste Friedrich Gottschalk Von Haxthausen."

Brannmuren har pilastre og trukne profiler.

Ovnen er svensk, fra Rämens Hytte i Värmland, datert 1754.

Salen har en skjult dør, en begravelsesdør innfelt i vestveggen. Den danske begravelsesskikken holdes fortsatt i hevd og døren brukes kun når gårdens eiere, barn eller ektefeller skal føres ut av huset for siste gang.

Salens dekorterte himling - se bildet
Grisailledekorasjonen er utført som en fri imitasjon av stuk-hvite ornamenter på lysegrå bunn. Midtfeltet er malt som opplyst av en lysekrone, mens ornamentene langs veggene er malt i et halvmørke med mørke skygger. Maleren som har utført dette arbeidet har ikke etterlatt seg andre arbeider som nå er kjent. Den sikre hånden tyder imidlertid på lang erfaring. Det ser ut til at han har brukt forlegg for stukktak fra Augstburgeren Franz Xavier Habermann, en rokokkokunstner hvis ornamentstikk ble benyttet av kunsthåndverkere også i Norge. Han er en av de beste representantene for den viltre sydtyske rokokkoen. Kunstneren er ukjent. Oberst Haxthaussen var imidlertid født i Maastricht i Nederland og kan ha hentet kunstneren fra kontinentet.

  Laptop AdapterJammerJammersLaptop BatteryChina DropshipChina WholesaleDVD Playeracekard 2ir4 sdhcr4 ds
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB